Pentru pasionații de design, foarte interesant este momentul din an în care vedem profilarea unor anumite trenduri. Din fericire, 2022 a adus cu sine o deosebită bogăție stilistică, mai ales când vine vorba de amenajarea celei mai importante încăperi din casă – livingul. Deși este întotdeauna important să proiectezi un spațiu într-un mod cât mai personal și cât mai potrivit cu personalitatea ta, trendurile sunt o modalitate incitantă de a amenaja o cameră pe care, din diferite motive, am ajuns să o considerăm plictisitoare.
În ceea ce privește amenajarea camerelor de zi, 2022 a adus în prim-plan o mulțime de culori și modele noi, dar a contribuit și la renașterea unor tendințe în design interior care au fost mai puțin apreciate în ultimii ani. Unele dintre acestea sunt urmarea directă a unor moduri atipice, disruptive, de a privi decorarea, organizarea și amenajarea. În rândurile ce urmează ne propunem să trecem împreună prin trei dintre acestea.
Culorile și imprimeurile maximaliste
Folosirea țesăturilor imprimate colorate, a canapelelor și scaunelor tapițate este o modalitate populară de a infuza personalitate într-un spațiu – trend care se va menține și în 2023. Stilul maximalist se adresează îndeosebi persoanelor neconvenționale, care doresc să-și pună o amprentă puternică asupra designului. Dar, indiferent dacă te atrag sau nu culorile strălucitoare, acestea reprezintă o modalitate ușoară de a aduce la viață un spațiu. Chiar și cei care înclină spre culori și texturi minimaliste vor aprecia cât de ușor este să încorporezi o nuanță strălucitoare într-o cameră de zi – nu înseamnă neapărat că trebuie să exgerezi. Stilul maximalist oferă prilejuri infinite de a alătura elemente de decor aparent fără legătură între ele, cum ar fi accesorii industriale mixate cu piese de mobilier cu tapițerii ce prezintă imprimeuri bogate, tapet clasic cu elemente de decor moderne cu forme sau texturi geometrice, țesături moi și luxoase cu finisaje metalice, lucioase, mobilier vintage, artă expresivă, piese în stil art deco combinate cu piese moderne.
Maximalism înseamnă libertate, adică libertatea de a mixa elemente sau texturi contrastante, culori puternice, de a introduce în decor obiecte personale și de a le expune într-un mod creativ pentru a crea emoție. De asemenea, stilul maximalist stimulează utilizarea de culori puternice precum violet, verde smarald, dar și asocierea de culori țări cu nuanțe moi precum roz cald și albastru intens. Amenajarea interiorului poate porni de la decorarea pereților cu picturi personale sau opere de artă într-o varietate de dimensiuni. Adevărata provocare constă în a crea legături între piese, de a crea simetrie și de a păstra o notă de echilibru în decor, de aceea stilul maximalist nu este atât de ușor de implementat cum pare la prima vedere.
Stilul Vintage se menține în tendințe
Din cauza problemelor actuale ale lanțului de aprovizionare, va crește predispoziția pentru refolosirea mobilierului și/sau piesele de decor mai vechi nu numai pentru a fi mai sustenabili, dar și pentru a “ne menaja” bugetele. Stilul vintage poate include o mulțime de piese de mobilier și obiecte decorative care aparțin perioadei 1960 – 1990. Este ușor de deosebit de alte stiluri, dar puțin mai dificil de definit. Vintage înseamnă, de obicei, mobilier și decorațiuni vechi, dar este ușor de confundat cu stilul retro. Ambele aparțin stilurilor de amenajare ale secolului trecut, dar nu se inspiră din aceleași decenii. Într-o amenajare de tip vintage ne putem folosi atât de mobilă vintage din anii ‘70, cât și din obiectele decorative vintage ale anilor ‘90 fără să dezechilibrăm stilul. Dacă vrei să amenajezi un living vintage, optează pentru o canapea moale pe care poți pune perne decorative, o măsuță de cafea din lemn cu picioare curbate, fotolii voluminoase cu brațe rotunjite sau cu margini din lemn lucrat manual. Dacă zona de dining face parte din living, alege niște scaune tapițate cu spătare rotunjite și o masă din lemn masiv. Dacă spațiul îți permite, montează și un șemineu pentru a crea o atmosferă caldă, primitoare.
Minimalism și multifuncționalitate
Minimalismul are o revenire majoră – da, chiar alături de maximalism – iar dacă nu știi de unde să începi cu amenajarea unei camere de zi în acest stil, o poți face pornind de la aceste modele livinguri. Minimalismul se referă la mai mult decât monocromii și linii simple și se ramifică într-o filozofie de viață care are ca justificare posibilitatea de a trăi cu mai puțin. Principiile minimaliste s-au format în mare parte sub influența designului japonez. Filosofia orientală a creat o atitudine specială asupra amenajării caselor. Interiorul este constituit dintr-o cantitate minimă de detalii, dar care aduc maximum beneficii și funcționalitate. Aspirația către laconism și simplitate a câștigat rapid popularitate în întreaga lume. Mai mult, tendința actuală de ‘’economie” susține spiritul minimalist – vom începe să reducem dimensiunile caselor în care locuim sau să rămânem în casele actuale și să devenim creativi în ceea ce privește modul în care spațiile pot fi multifuncționale. De exemplu: camera de zi poate să fie parțial birou. Sau biroul, și sala de antrenament.