Printre puținele regiuni ale României care încă păstrează mare parte din tradițiile de nuntă străvechi, bucovina și-a păstrat renumele de tărâm mistic, în care trecutul se îmbină cu prezentul într-o armonie perfectă. Firește că societatea a evoluat, iar obiceiurile de nuntă s-au schimbat de atunci: mai mult sau mai puțin, în funcție de preferințele fiecăruia.
Dacă îți dorești să îți faci nunta mai interesantă și chiar interactivă, ei bine, integrarea în program a unor obiceiuri tradiționale poate fi o strategie care cu siguranță va fi apreciată și va face deliciul invitaților tăi – mai ales dacă personalizezi nunta în stilul tău.
Iată care sunt cele mai populare obiceiuri de nuntă pe care le-am descoperit în „Țara de Sus a Moldovei”:
Strigarea nunții
Vă amintiți nunțile din filmele americane în care preotul rostește celebra frază ,,Dacă cineva are ceava împotriva acestei nunți să spună acum sau să tacă pe vecie” ? Ei bine, în Bucovina, după ce părinții viitorilor miri stabilesc data organizării nunții, preotul are datoria de „a striga” nunta de la altar, către comunitate. Astfel, era cerută părerea satului despre unirea destinelor celor doi tineri.
Având în vedere că nunta era un mare eveniment, cu un rol important de liant social, la care era invitat întreg satul, fără excepții, părerea sătenilor despre cununia unui cuplu era importantă.
Mireasa trebuie câștigată
Deși în mod normal nunta e privită ca fiind un moment fericit, această zonă mireasa este bocită, iar mirele este luat în derâdere. Mireasa trebuie – conform tradiției – să plângă în ziua nunţii, când domnişoarele de onoare cântă un cântec de jale. În timp ce viitoarea soție este compătimită, mirele este luat peste picior de către prietenii invitați în casa sa pentru ceremonia bărbieritului. Conform tradiției, aceasta ceremonie presupune bărbierirea mirelui de către bărbierul din sat, însă în zilele noastre de multe ori un prieten de-al mirelui mimează acest proces.
Apoi, mirele trebuie să își câștige mireasa. Ca semn de prețuire al viitoarei mirese, pentru a o putea lua de soție, mirele trebuie să se tocmească cu părinții fetei. De obicei, tocmelile simulau o „lupta” între alaiul mirelui și alaiul miresei.
Ceremonia „iertăciunii”
Din topul celor mai cunoscute tradiții de nuntă din Bucovina nu lipsește nici iertăciunea tinerilor. Acesta era un moment caracterizat de o încărcătură emoțională puternică. Pentru o viață frumoasă și fără necazuri, tradiția „iertăciunii” cere ca tinerii însurăței să stea cu fața spre răsărit, mireasa în genunchi pe o pernă, iar mirele stă în picioare lângă mireasă, cu mâna stânga pe umărul acesteia, în timp ce preotul îi binecuvântează.
Mireasa dansează cu fiecare nuntaș în parte
Mireasa trebuie să danseze cu fiecare nuntaș în parte, iar aceștia trebuie să îi pună, simbolic, bani în sân, pentru a avea noroc și prosperitate în căsnicie. Ceea ce pentru o nuntă la care era invitat întreg satul, cu siguranță se lăsa cu opinci rupte și „buzunarul” miresei burdușit.
Din rândul acestor tradiții de nuntă din Bucovina nu lipsea nici furatul miresei, care se păstrează până în zilele noastre. În schimbul ei, mirele trebuia să plătească câteva sticle de rachiu sau vin. Nici strigatul darului nu este de ici de colo. Invitații strigau în gura mare darurile cu care veneau în întâmpinarea proaspătului cuplu căsătorit. Cu cât ofereau mai mult, cu atât mai bine priviți în sat erau invitații.
Acestea sunt câteva dintre tradițiile de nuntă, care încă se păstrează în Bucovina. Desigur, mai sunt și alte momente precum îmbroboditul miresei, hora miresei, ruperea turtei, schimbatul miresei și așa mai departe. Indiferent de cum îți imaginezi cea mai specială zi din viața ta, noi te putem ajuta cu organizarea nunții așa cum ți-ai dorit dintotdeauna.