
Iritatii, cosuri, mancarimi…pielea sensibila sufera mai mult ca orice alt tip de piele din cauza obligativitatii purtarii mastii de protectie.
Chiar daca este indispensabila pentru a evita raspandirea Covid-19, purtarea prelungita a mastii, din material sau chirurgicala, nu face decat sa ne irite pielea. Mai ales daca esti detinatoarea unei pieli sensibile care reactioneaza la diferite elemente exterioare.
Cu masca, pielea este „izolata” si nu mai evolueaza in mediul sau natural. Iritatiile pot aparea pe toate zonele de contact: sub ochi, sub nas, pe obraji, pe barbie si in spatele urechilor…provocand mancarimi puternice si iritatii cutanate vizibile si jenante.
Masca din material sau nu?
Expertii au pareri impartite. Unii considera ca, daca raspund la normele de protectie, mastile din bumbac (bio daca este posibil) si nu foarte colorate (alergia este provocata in special de coloranti) sunt preferabile pentru pielea reactiva. Chiar daca nu exista o regula absoluta, acest lucru depinde de sensibilitatea fiecaruia in parte. Atunci cand avem o piele sensibila, putem mai intai sa testam diferite tipuri de masti, in cautarea acelei masti care provoaca mai putine mancarimi sau senzatii de disconfort.
Sporeste capacitatea de protectie a pielii
Rutina de ingrijire a pielii va trebui sa fie si ea adaptata acestui nou stil de viata. Atunci cand pielea este deja de natura reactiva trebuie sa fie hidratata in mod corespunzator si protejata pentru a evita mancarimile, roseata si disconfortul. Hidratarea permite restaurarea filmului hidrolipidic si restructurarea barierei cutanate protectoare.
Alege formule protectoare cu un efect de bariera impotriva iritatiilor. Cu minim 30 de minute inainte de a-ti pune masca aplica aceste formule protectoare pentru a lasa pielea sa absoarba produsul. In caz de roseata sau de iritatii, semnele unei pieli aflata deja in suferinta, evita masca prea stramta si protejeaza zonele in cauza aplicand o crema protectoare calmanta suplimentara.
Curata bine pielea
Mai mult ca niciodata, curatarea pielii este o etapa primordiala pentru a scapa pielea de sebum si de transpiratie. Insa atentie, aceasta curatare trebuie sa fie cat se poate de blanda, mult mai blanda decat in mod obisnuit. Apa micelara pentru pielea sensibila, gel sau spuma de curatare, lapte hidratant, totul depinde de obiceiurile tale.
Adopta gesturi de bariera pentru piele
Dincolo de noua rutina de frumusete adoptata pentru a calma, hidrata si curata o piele sensibila, unele gesturi de bariera sunt necesare pentru a nu agrava sensibilitatea pielii. Spre exemplu, nu trebuie sa porti o masca prea stramta. Schimba masca din momentul in care simti ca este mai umeda. Pentru un timp, ar trebui sa eviti fondul de ten. Nu uita sa schimbi masca odata la doua ore.