Exista destule motive pentru care ai putea avea nevoie de concentratoare de oxigen portabile. Totusi, in ziua de astazi, motivul principal este virusul COVID-19, virus care afecteaza, in aproape toate cazurile, plamanii si, implicit, nivelul de oxigen din sange al persoanei infectate.
Dupa cum probabil deja stii, nivelul scazut de oxigen din sange pe o perioada lunga poate avea efecte mai mult decat serioase asupra sanatatii cuiva. Tocmai de aceea, concentratoarele de oxigen pentru uz casnic si portabil sunt acum nu numai accesibile, dar si recomandate celor ce au nevoie de ele.
Concentratoare de oxigen portabile si fixe – care este diferenta?
In general, concentratoarele de oxigen, indiferent de tip, au la baza acelasi mod de functionare. Mai exact, acestea extrag aerul din mediul inconjurator, il purifica prin eliminarea substantelor precum nitrogenul (si altele ce pot fi gasite in oxigen) si apoi trimit oxigen pur catre caile respiratorii ale pacientului.
Cel din urma proces poate fi realizat si cu ajutorul unor canule nazale sau masti respiratorii, in functie de severitatea conditiei pacientului. Totusi, exista o diferenta atunci cand vine vorba de concentratoare de oxigen portabile si fixe.
- Concentratoare fixe – acestea elibera oxigen in mod continuu, atat timp cat au o sursa de curent si sunt pornite. Tocmai de aceea, poate aparea si efectul de uscaciune al cailor respiratorii – care vine, la randul sau, cu un oarecare disconfort. Acest disconfort este motivul pentru care umidificatoarele sunt recomandate la achizitionarea unui concentrator de oxigen fix.
- Concentratoare portabile – concentratoarele fixe pot fi si ele mutate, dar cele portabile pot fi folosite in tranzit, deoarece functioneaza pe baza de baterii sau acumulatori. Mai mult, principala diferenta consta in modul in care acestea elibereaza oxigen. In comparatie cu produsele fixe, cele portabile ofera oxigen in doze/pulsuri de fiecare data cand pacientul simte nevoia – precum un inhalator in cazul unui astmatic.
Evident, concentratoarele de oxigen portabile nu sunt atat de eficiente cand vine vorba de volumul de oxigen eliberat sau de intensitatea acestuia. Pana la urma, un produs portabil rar poate fi comparat cu varianta sa fixa.
Cum folosesti concentratoare de oxigen portabile?
In primul rand, chiar daca acestea elibereaza oxigen in doze predeterminate, trebuie sa setezi debitul de oxigen al acestora. Debitul influenteaza concentratia oxigenului eliberat prin fiecare doza si este foarte important ca valoarea acestuia sa fie recomandata de medicul tau.
Desigur, nu este recomandat sa schimbi debitul concentratorului fara ca acest lucru sa iti fie recomandat de medic.
Apoi, desi un produs portabil, acesta functioneaza precum unul fix. Anume, are guri de intrare si de aerisire care nu trebuie acoperite – acest lucru poate duce la supraincalzirea aparatului si la anumite defectiuni.
Cum alegi cel mai bun concentrator de oxigen?
Ai nevoie de un concentrator de oxigen – fie el fix sau portabil – si nu stii de unde poti cumpara un astfel de produs? In acest caz, te poti baza pe magazinul online ArtroMedicale.ro! De indata ce ai recomandarea medicului, poti apela la gama larga de produse a acestui magazin.
Fiecare produs disponibil vine de la producatori de renume in industrie, asadar calitatea este garantata.