Cele mai multe trucuri de parfumare sunt rezultatul unor ani buni de cercetari stiintifice, suprapuse constatarilor adunate in timp. Unele sunt contradictorii cu ceea ce stiam noi, dar perfect justificate.
De exemplu: intotdeauna se recomanda aplicarea parfumului pe gat, cam in zonele unde se poate palpa pulsul(carotida). Dar, atentie, nu se pulverizeaza parfum chiar in spatele urechilor, aici sunt multe glande sebacee a caror secretie poate modifica neplacut aroma parfumului!
Inceputul unei legaturi romantice poate fi un prilej pentru a incerca un parfum cu note exotice, condimentate si „pudrate”. Este perfecta o formula care contine vanilie, salvie, coriandru, piper si neaparat, trandafir, se poate pulveriza o bucata de material textil care, plasata pe calorifer va incalzi la propriu atmosfera ca notele indraznete ale parfumului.
Parfumarea hainelor si a lenjeriei este un gest de rasfat pe care nu avem de ce sa nu ni-l oferim. Daca nu se gasesc in magazine spray-urile destinate acestui scop, solutiile parfumate se pot prepara cu minim de efort si cheltuiala. Intr-un flacon cu pulverizator (ce cel pentru stropirea plantelor de apartament), se pune apa dedurizata si se adauga cateva picaturi de ulei esential de trandafir, lavanda sau neroli (gasiti in magazinele cu produse naturiste sau in farmacii).
Experimentarea unor noi genuri de parfumare n-ar trebui sa ne fie straina
Carollina Andrina Herrera, fiica celebrei Carollina Herrera, al carui talent de designer -sa completat in mod fericit cu cel de creator de parfumuri, foloseste amestecul dintre parfumul preferat si ulei de migdale. Cum anume? Masandu-l pe brate, pe abdomen si picioare. Coco Chanel parfuma tivurile fustelor pentru ca orice miscare a stofelor sa provoace valuri de aer parfumat in jurul modelelor care prezentau creatiile sale (vezi parfumul Chanel No.19), iar Estee Lauder a ramas celebra si prin recomandarea de a pulveriza in aer parfumul la 10-15 cm de corp, prin „ceata” acestuia trecandu-se cu un pas mic.
Parfumurile au tendinta de a se mentine mai mult timp pe pielea grasa, de pe cea uscata evaporandu-se mai repede. De asemenea, stresul, anumite medicamente, consumul de medicamente si usturoi, sarcina sau menopauza pot afecta notele parfumului pe care il preferam.
Nu se foloseste parfumul imediat dupa baie – porii deschisi si pielea incalzita nu vor face altceva decat sa accelereze evaporarea notelor fragile parfumate. Se aplica mai intai lotiunea de corp parfumata, abia apoi putin parfum.
S-a dovedit ca femeile au simtul mirosului mult mai bun decat al barbatilor in special in zilele de ciclu. Iar fiecare persoana are o „amprenta” olfactiva proprie determinata de suma factorilor care incep cu tipul de piele, modul de a transpira si ajungand pana ala alimentatie si stil de viata. Din acest motiv, acelasi parfum miroase in mod diferit pe diferite persoane, uneori cu diferente surprinzatoare.
Daca tot vorbim despre „dovezi stiintifice”, recent s-a constatat si ca parfumul cu note florale imbunatateste starea de spirit si reduce anxietatea. Si, ca o nota de cotidian, daca se calatoreste undeva la altitudine (intr-o statiune montana), specialistii recomanda folosirea unui parfum mai puternic, deoarece rarefierea aerului scade din potenta notelor.
Pastrarea parfumurilor
Trebuie sa avem grija de ele, daca vrem ca invetitia sa nu dezamageasca. Pentru ca sunt fragile, pretioase si, uneori, greu de obtinut. Dupa prima utilizare, sticla de parfum trebuie pastrata, ferita de lumina soarelui si de aer cald, la fel ca o sticla cu vin pretios, ei bine, nu se va degrada tot atat de repede ca vinul, dar o va face treptat, asa ca nu se pastreaza ca o comoara ci se consuma, altfel ne putem trezi ca pur si simplu nu mai miroase la fel de placut sau ca pateaza pielea.
Daca vi se iveste o ocazie minunata sa cumparati o sticla cu gramaj mare, cel mai bine folositi-o ca „rezervor”, alimentand periodic din ea un flacon mai mic. Recipientul mare se pastreaza in acest timp in frigider. Majoritatea parfumurilor au un termen de garantie de 18 luni. Daca dupa acest termen observati orice modificare, cum ar schimbarea culorii sau cresterea vascozitatii, inseamna ca nu ar mai trebui sa-l folositi.