Conform statisticilor, 1 din 3 cazuri de cancer descoperite este unul la nivelul pielii. Cu toate acestea, daca boala este depistata si tratata in faze incipiente, sansele de supravietuire sunt de 98%-99%. Prin urmare, cel mult 2% dintre pacientii care sufera de o forma de cancer de piele pierd lupta cu boala.
Fiind o boala atat de des intalnita, exista o multime de informatii contradictorii despre acest subiect, motiv pentru care cancerul de piele este adesea inteles gresit si, uneori, nu este luat suficient in serios.
Iata care sunt cele mai frecvente mituri pe care le auzim despre cancerul de piele:
Mit: Poti dezvolta cancer de piele doar daca obisnuiesti sa te bronzezi
Adevar: Bronzarea pielii, fie naturala sau artificiala, este in mod cert daunatoare. Noi insa suntem vizati de radiatiile UV daunatoare tot timpul, nu doar cand ne expunem pielea la soare sau cand mergem la solar. Chiar si atunci cand ne plimbam in parc sau cand jucam tenis pe un teren in aer liber, suntem expusi riscului de a dezvolta leziuni ale pielii.
De asemenea, expunerea prelungita la soare nu este singurul factor de risc pentru cancerul de piele. Istoricul familial de cancer de piele si alti factori genetici, inaintarea in varsta si sistemul imunitar scazut sunt alti factori care cresc riscul de a dezvolta aceasta boala. Totodata, persoanele cu piele deschisa si cele care prezinta multi pistrui sau alunite se confrunta cu un risc mai mare de cancer de piele.
Mit: Daca pielea nu se arde atunci cand se bronzeaza, nu necesita protectie solara
Adevar: Nu exista o modalitate sigura de bronzare. Cand pielea se bronzeaza, inseamna ca celulele sale raspund la daunele provocate de radiatiile UV. ADN-ul din celulele pielii poate fi deteriorat chiar daca nu se observa roseata. Iar de fiecare data cand celulele pielii sunt afectate, sansele de a dezvolta cancer de piele cresc. Prin urmare, chiar si persoanele care se bronzeaza usor, fara sa prezinte roseata sau arsuri, ar trebui sa foloseasca protectie solara.
Mit: Nu poti dezvolta cancer de piele in lunile de iarna sau cand este innorat, deoarece atunci soarele nu este suficient de puternic
Adevar: Razele UV daunatoare emise de soare – care sunt in mare masura responsabile pentru toate tipurile majore de cancer de piele, inclusiv melanomul – sunt prezente pe tot parcursul anului. De asemenea, pot patrunde prin nori si chiar prin ferestrele de sticla. Prin urmare, indiferent de prognoza, nu omite folosirea cremelor cu protectie solara!
Mit: Cancerul de piele este usor de observat inca de la inceput
Adevar: Acesta este unul dintre cele mai des intalnite mituri despre cancerul de piele. Auto-verificarea regulata a pielii este cu adevarat importanta si necesara. Cu toate acestea, nu este intotdeauna usor sa observi noile alunite sau modificarile alunitelor pe care le ai deja. Unele schimbari sunt foarte subtile. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca unele zone ale pielii sunt greu accesibile pentru o verificare mai atenta. De aceea, este esential sa mergem anual la dermatolog pentru o consultatie amanuntita, chiar daca nu prezentam alunite noi sau suspecte.
Mit: Daca vrei sa verifici o alunita, trebuie sa te operezi
Adevar: In timp ce metoda traditionala de diagnosticare a melanomului implica un bisturiu, aceasta nu este singura optiune disponibila. Dermatologii pot folosi teste genomice pentru a diagnostica neinvaziv si fara durere alunitele atipice aflate intr-un stadiu incipient.
Daca vrei sa afli mai multe despre cancerul de piele, specialistii Vitta Clinic iti pot oferi toate informatiile de care ai nevoie.