Astazi, arta culinara este un puzzle ca inglobeaza elemente din culturi diferite, aromele si cromatica mancarurilor facand inconjurul lumii. Regiunea mediteraneana, Asia sau Amercia de sud sunt zone care ne-au oferit acele ingrediente care dau acel “ceva” special al mancarii. Curry, sare, miere, oregano, seminte, scortisoara, rozmarin sau sofran sunt cele care ofera magia culorii si a gustului. De milenii acestea ofera savoarea mancarurilor, Orientul Mijlociu fiind zona cea mai renumita pentru aceste ingrediente speciale.
Initial, ele erau folosite pe post de remedii in diferite afectiuni, iar cu timpul, observadu-li-se efectele pozitive oamenii au inceput sa le foloseasca si la prepararea mancarii pentru a le introduce in organism si in acest fel. Deci, data viitoare cand vei comanda mancare acasa, urmareste ca ceea ce alegi sa contina si astfel de mici ingrediente minune.
Daca pana in perioada moderna, mirodeniile le erau accesibile doar celor bogati, cateva boabe de piper sau cateva cuisoare invelite intr-un colt de batista fiind un dar de pret pentru cineva sarac, din clasa inferioara a societatii, iar pentru bogati o confirmare a statutului social, astazi, prezenta lor intr-un sertar special dedicat este o conditie “sine qua non” a unui bucatar. Cu mici exceptii, toata lumea isi poate permite sa se desfete de aromele acestor marunte ingrediente, dar cu impact atat de mare, avand o colectie destul de numaroasa de pliculete si pungute cu micile nestemate culinare. Dar pentru ca societatea a evoluat si sunt si persoane care nu mai gatesc acasa, cine nu are aceste comori in bucatarie, le are cu siguranta in farfurie, pentru ca firme specializate de catering, cum ar fi de livrare mancare bucuresti, spre exemplu, se ocupa de acest lucru.
Ingredientul cae se bucura de cel mai mare renume este piperul, intreaga istorie universala, a lumii fiind presarata cu acesta. Extremul Orient ne prezinta pe de alta parte ghimbirul, aici fiind zona in care acesta primeste o atentie aparte, iar daca aruncam o privire pe cealalta fata a Globului Pamantesc America de Sud si in special Uruguaiul “propovaduiesc” un alt ingredient fata de care ei au o atractie speciala: rozmarinul. Principalele sapte condimente sunt urmatoarele: piperul, in toate varietatile sale: alb, rosu, verde, roz si negru, vanilie, scortisoara, nucsoara, anason, chimion si ghimbir.
Folosind aceste mici ingrediente, mancaruri fade, precum carena sau orezul prind viata devenind irezistibile pentru gurmanzi. Nu trebuie sa folosim componenti nesanatosi care in timp afecteaza ognanismul, este suficient sa profitam de stiinta culinara a imbinarii acesor elemente “magice”. Astfel, mostenirea culinara pe care o mostenim de secole, ne imbie la un stil de viata snatos, fara aditivi nesanatosi de care nu avem nevoie pentru a ne bucura de o mancare gustoasa.
Beneficiile acestui mod de a manca sunt evidente. Indepartarea indulcitorilor artificiali, a ponetiatorilor de gust, reducerea cantitatilor de sare si zahar, sunt cateva din masurile cu efecte indiscutabile. Pe de alta parte, mirodeniile care vin sa suplineasca componentii nocivi au si ele la randu-le efecte foarte bnenefice.
Piperul spre exemplu, ajuta digestia, transmitand prin intermediul papilelor gustative “mesaje” catre stomac care incepe sa produca acid clorhidric. Alte beneficii: efectele antioxidante, antibacteriene si antiinflamatorii si de asemenea previne formarea gazelor intestinale. Un alt ingredient cu caracteristici asemanatoare este rozmarinul. O alta proprietate mai putin cunoscuta a acestui ingredient este aceea ca ajuta la reducerea stresului si a anxietatii si al imbunatatirea calitatii somnului. De asemenea contribuie la starea de snatate a ochilor si a creierului, reducand riscul aparitiei unnor boli precum Alzheimer.
Acestea fiind spuse, acum stii exact ce ar trebui sa dea gust data viitoara cand vei comanda mancare acasa. Sanatatea este cel mai important lucru pe care il avem, iar ceea ce mancam impacteaza in mod direct asupra ei.