Interesul pentru o dietă mai echilibrată și mai sănătoasă a crescut în ultima vreme și în industria de mâncare pentru câini și pisici. Acest tip de alimentație este considerată mai natural întrucât mâncarea conține mai puțini alergeni și ajută la vitalitatea și reducerea anumitor probleme de sănătate pentru animalele de companie.
Astfel, o tendință care prinde tot mai mult în contur este hrana fără cereale, acestea fiind considerate principalii alergeni ce pot produce anumite intoleranțe alimentare.
Mulți specialiști susțin că acest tip de hrană este mai sănătos, mai natural și cu șanse mai mici de a crea aceste alergii. Deși inițial poate părea dpoar un moft, netrarea alergiilor poate veni la pachet cu multe alte probleme de sănătate pentru companionii noștri: boli digestive, de piele sau otitte severe.
Totuși, această dietă cu hrană fără cereale este necesar să fie folosită doar în anumite cazuri. Nu este neapărat ca orice câine sau pisică să aibă în programul său alimentar un astfel de tip de mâncare. În primul rând trebuie analizat mixul de nutrienți care trebuie să fie echilibrat și doar în cazul în care animăluțul are anumite alergii la ingredientele din mâncare, ar trebui încercată o dietă fără cereale.
O mâncare de câini de cea mai bună calitate trebuie să aibă ingrediente naturale și să conțină dozajul perfect astfel încât animalul să primească toate proteinele, carbohidrații, grăsimile, vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă, bineînțeles luând în calcul vărsta și talia acestuia.
Dacă un câine este perfect sănătos nu este necesar ca dieta să fie schimbată cu una specială. Totuși, mulți dintre ei sunt alergici la anumite ingrediente din hrană și cel mai des la cereale. Alergiile pot da o stare generală de rău, animăluțul putând avea probleme cu pielea, cu sistemul digestiv și chiar cu diverse forme de inflamații ale urechilor. De aceea, dacă observați un comportament ciudat la câinele tău, apelează la veterinar și ia în calcul și schimbarea formulei de hrană.
Pe de altă parte, nevoile nutriționale ale pisicii diferă în funcție de vârsta, greutatea, statusul fiziologic, nivelul de activitate fizică și starea de sănătate generală. Mâncarea de pisici are o compoziție diferită față de mâncarea de câini, dar tot proteina obținută din carne este ingredientul principal, care dincolo de cereale, este a doua ”responsabilă” pentru dezvoltarea unor intoleranțe alimentare. Dacă nu sunt tratate corespunzător, alergiile la pisici, care se manifestă prin strănut, pierderea în greutate, mâncărimi, sau chiar tuse violentă, pot duce la probleme serioase de sănătoase.
Pe lângă cereale, atât câinii și pisicile mai pot fi alergici la carne roșie, gluten, soia sau produse lactate, de aceea ar trebui să fiți foarte atenți la ingredientele înscrise pe ambalaje și să alegi doar producători de top, așa cum sunt cei de la Lenda. Compania, originară din Spania, pe lângă faptul că are o gamă specială ce nu conține cereale, atât pentru câini, cât și în formulele pentru mâncare de pisici, ingredientele folosite sunt 100% naturale, nu conțin organisme modificate genetic, arome și coloranți artificiali sau aditivi. Carnea este ingredientul principal și aceasta este selectată doar din surse sigure care sunt testate și verificate în mod constant.
Așadar, dacă pisica sau câinele tău are anumite intoleranțe alimentare, primul pas este să te asiguri că hrana oferită este 100% naturală. Chiar dacă cerealele sunt considerate alergenii principali, intoleranța se poate activa și în cazul în care hrana este slab calitativă, conține mulți conservanți iar ingredientele au o origine incertă. De aceea, trebuie să te asiguri întotdeauna că vei alege de pe rafturile cu mâncare specializată doar produse sigure care să garanteze o dezvoltare și o sănătate pe termen lung pentru animăluțele tale de companie.