Când vine vorba de setarea temperaturii radiatoarelor și a sistemului de încălzire centrală, determinarea nivelului corect este puțin subiectivă, deoarece unele persoane simt frigul mai mult decât altele. Cu toate acestea, există câteva elemente de baza cu privire la temperatura pe care ar trebui să o vizezi pentru caloriferele din casa ta. În timp ce unii oameni preferă să aibă casa mai rece decât altii, pentru persoanele în vârstă este important să se asigure că locuința este încălzită în mod adecvat, deoarece acestia sunt mai vulnerabili atunci când vine vorba de temperaturi scazute.
Temperatura optima este subiectiva
Asa cum nu este o idee bună să aveți centrala setata pe o temperatura prea scăzuta, la fel, putem spune ca nu este bine sa o setati nici pe o temperatura prea mare. Există două motive importante pentru scăderea temperaturii caloriferelor și a centralei. Primul este că vă va ajuta să reduceți emisiile de carbon și va aduce mari beneficii mediului, desi in Romania putini se gandesc la acest aspect. Mai puțină energie consumata rezulta in emisii de carbon mai mici. Al doilea beneficiu cheie este că, folosind mai puțină energie, veți economisi bani la facturile de încălzire. Având în vedere costul în creștere al energiei, acesta este un factor important. Fie ca vorbim de o centrala pe gaz, pe curent electric sau pe lemne, tot veti reduce costurile. Vestea bună este că chiar și o mică schimbare vă poate economisi în timp mulți bani.
Deci, ce temperatură ar fi potrivită?
De regulă, majoritatea medicilor si in general oamenilor din domeniul sanatatii recomandă încălzirea locuinței 21 grade Celsius, iar temperaturile dormitorului trebuie menținute puțin mai răcoroase până la aproximativ 19 – 20 de grade. Pentru majoritatea oamenilor această temperatură va fi confortabilă, dar desigur nimic nu este batut in cuie pentru ca oamenii sunt diferiti si prin urmare au nevoi diferite. Daca nu aveti centrala termica proprie, puteti opta pentru un termostat de calorifer ca cel de aici si atunci puteti ajusta temperatura din dormitor la nivelul pe care il doriti. Termostatele de calorifer au devenit extrem de populare in ultimii ani in Romania pentru simplu motiv ca majoritatea romanilor nu poseda o centrala proprie si se incalzesc cu ajutorul retelei publice.
Este important să rețineți ca atunci când puneți întrebarea, la ce temperatură trebuie setat un calorifer, răspunsul nu se referă doar la setările radiatorului si atat. Discutam per ansamblu de temperatura casei per total și setarea sistemelor de încălzire centrală. Caloriferul funcționează mână în mână cu centrala. Ambele elemente trebuie să fie configurate corect și la setarea potrivită pentru a funcționa eficient.
Astfel, pentru cei cu centrala temica proprie, solutia ar fi un termostat pentru centrala, iar pentru cei ce se bazeaza pe sistemul public de incalzire, le recomandam un termostat pentru calorifer, care pe termen lung va face extrem de multe economii.
Pentru acest articol am folosit drept sursa: https://blogdecasa.ro/