Exista numeroase afectiuni neurodegenerative care pot sa afecteze un numar important de persoane. Intre acestea dementa are o frecventa foarte ridicata la nivel mondial. Vorbim despre o afectiune neurodegenerativa care influenteaza semnficativ calitatea vietii atat pentru pacient, cat si pentru membrii familiei pacientului.
Chiar daca de multe ori dementa este considerata a fi o boala, trebuie spus ca vorbim mai degraba despre un sindrom clinic. Cauzele care pot duce la dementa sunt numeroase si diversificate. Tocmai din acest motiv este important de cunoscut care sunt aspectele care caracterizeaza dementa sau care sunt cauzele care pot conduce la aparitia acesteia.
Ce este dementa si care sunt factorii de risc?
Conform specialistilor de la centrele medicale specializate in dementa Bucuresti, aceasta afectiune este mai degraba o tulburare de natura neurocognitiva. Tulburarea este una majora si poate fi caracterizata printr-o deteriorare cognitiva semnificativa. Din acest motiv impactul avut asupra vietii pacientului este unul major. Printre simptomele care pot indica dementa regasim afectarea memoriei, a capacitatii de invatare, deficitul de atentie, probleme sau dificultati legate de gandire si de limbaj, dar si afectarea abilitatilor sociale.
Exista foarte multe forme de dementa, iar printre cea mai des intalnita forma este boala Alzheimer. Aceasta afectiune este intalnita frecvent la persoanele varstnice, cu precadere la cele care au peste 65 de ani. Factorii de risc care pot influenta sau pot favoriza aparitia dementei sunt foarte diversi. Se impart in doua categorii, si anume factorii nemodificabili, care nu pot fi influentati in niciun mod, respectiv factorii modificabili. Acestia din urma sunt factori care pot fi influentati prin anumite decizii si masuri sau prin urmarea unor tratamente.
In randul factorilor nemodificabili regasim varsta, istoricul familial si diagnosticarea cu Sindromul Down. In privinta varstei, cu cat inaintezi in varsta, cu atat exista mai multe sanse de a avea probleme cu dementa. Istoricul familial spune ca daca anumite rude de gradul I au suferit de dementa, riscul de a dezvolta aceasta boala creste semnificativ, fara insa a fi o certitudine. In acelasi timp, persoanele diagnosticate cu Sindromul Down au mai multe sanse de a dezvolta dementa.
In privinta factorilor modificabili, acestia sunt mult mai numerosi. Amintim aici dieta, efortul fizic, consumul constant de tutun, consumul regulat de alcool, factorii vasculari, diabetul, depresia, deficitul de vitamina D si vitamina B12 sau apneea in somn. Toti acesti factori pot influenta sau pot favoriza intr-o anumita masura dezvoltarea dementei.
Diagnosticarea in cazul dementei
Pentru a avea cu exactitate diagnosticul de dementa, este important ca pacientul sa apeleze la medici specialisti. Acestia vor folosi diferite metode si evaluari intr-un centru specializat in dementa Bucuresti pentru ca fiecare pacient evaluat sa beneficieze de o testare precisa. Chiar daca nu se cunosc exact cauzele care pot duce la dementa, se stie ca aceasta afectiune are un impact negativ asupra neuronilor care au legatura cu memoria. Practic celulele neuronale nu se mai pot interconecta.
Orice persoana care considera ca este necesara o evaluare neurologica din perspectiva riscului de a suferi de dementa trebuie sa apeleze la un medic specialist.