Te-ai visat vreodată într-o casă mare cu multe camere, cu terasă, cu grădină, livadă, un strop de curte, foișor etc.? Probabil este visul multora dintre noi. Dar ce ne facem atunci când nu avem suficient de multe informații despre cumpărarea unui teren sau a unei case sau chiar a unui apartament? Ne informăm. Acest lucru ne-am propus să vi-l oferim în rândurile care urmează: informare referitoare la accesiunea imobiliară – mai exact, când și cum devenim proprietarii unor terenuri pe care există anumite construcții, fie ele naturale sau create de om.
Accesiunea imobiliară se referă la a dobândi un bun material secundar care este dependent și face face parte dintr-un alt bun material, însă principal. Ok. Ce înseamnă această afirmație complicată?
Haideți să o clarificăm printr-un exemplu: tu îți dorești foarte mult să cumperi un anumit teren undeva departe de oraș. Dar între granițele acelui teren se află o grădină / livadă / o construcție rămasă de mult timp acolo care nu aparțin proprietarului acelui terene. Ei bine, accesiunea imobiliară spune că odată ce cumperi acel teren (bunul material principal), deții proprietatea oricărui lucru se află pe teren: grădina / livada / construcția. Care sunt bunuri materiale secundare. Are mai mult sens acum, nu-i așa?
Accesiunea imobiliară este fie naturală, fie artificială. Cea naturală se referă la modificările care există pe un teren din cauze naturale: dacă a secat un râu pe acel teren și spațiul s-a mai extins puțin datorită aluviunilor, dacă s-au format diferite formațiuni în urma trecerii unor ape și așa mai departe. Practic tot ce nu are la bază intervenția niciunei persoane, a niciunui om.
Prin accesiune imobiliară artificială se înțelege tot ce are la bază mâna omului. Iar aici poate fi vorba despre o diversitate de situații. Între acestea apar categorii: lucrări considerate a fi necesare pentru imobil; lucrări care sunt considerate utile.
Prima categorie face referire la acele construcții foarte necesare pentru imobil, cum ar fi construirea unui horn la o casă. Potrivit legii, mai specific așa cum se regăsește stipulat în Codul Civil, un proprietar al unei construcții, al unui imobil, primește cu titlu de proprietate lucrarea (hornul), care este adăugată ulterior, în momentul în care aceasta este în proces de construire dacă investiția aferentă acestei lucrări, inclusiv a materialelor necesare, este suportată de către proprietarul care deține imobilul.
Cea de-a doua categorie se referă la ajustările aduse unei locuințe cu dorința de a o face să arate mai bine sau să-și crească utilitatea. Aici există 2 linii: pozitivă și negativă. În condițiile în care persoana, poate chiriașul, care aduce acel plus la casă este o persoană bună și înțelegătoare, acesta poate accepta faptul că proprietarul acelui imobil în care locuiește devine și proprietarul acelei lucrări, dacă acesta din urmă suportă cheltuielile. În caz contrat, cazul în care chiriașul nu este o persoană înțelegătoare, proprietarul acelei locuințe se poate folosi de dreptul său de a cere chiriașului să readucă locuința la ceea ce era inițial și, dacă este cazul, să plătească pentru daunele provocate (în cazul în care acestea există).
Este important să cunoaștem aceste informații despre accesiunea imobiliară pentru a fi informați cu privire la drepturile și obligațiile pe care le avem.
De asemenea, ne ajută să știm ce să facem, când putem, sau nu, să ne exercităm dreptul de a fi proprietarul a ceva, când putem primi un astfel de titlu și sub ce condiții putem ajute să deținem o construcție. Ca principiu nu este unul complicat și dificil de înțeles, însă necesită puțin efort pentru a înțelege aceste aspecte și a învăța cum putem intra în posesia a ceva.