Ai un stil de viata alert sau unul mai linistit? Iti place sa petreci mult timp in aer liber sau din contra iti place viata, locurile animate din centrul orasului? Toate acestea iti vor spune ce sa alegi: casa sau apartament, in oras sau in afara orasului, intr-o zona linistita, departe de trafic si agitatie.
Una dintre dilemele cu care se confrunta o familie inainte sa isi cumpere o locuinta, este ce sa aleaga, un apartament situat intr-un bloc vechi sau intr-un ansamblu rezidential nou.
Un aspect important este ca daca pana acum vroiati sa cumparati o locuinta prin intermediul programului Prima Casa nu existau restrictii in ceea ce priveste vechimea locuintei, cu noul program „O familie, o casa” nu se vor mai putea achizitiona locuinte cu o vechime de maxim 5 ani. Astfel daca luati in calcul cumpararea unei locuinte mai vechi, trebuie sa apelati la un alt tip de credit.
Avantaje apartamente noi
La apartamentele ai instalatii si utilitati noi, au suprafete mai mari si o compartimentare moderna. Un bloc nou are izolare termica net superioara, executata cu tehnologie si materiale moderne, in comparatie cu blocurile vechi. Deci pe termen lung facturile vor fi mult mai mici decat la apartamentele vechi. Compartimentarea moderna permite proprietarului sa poata beneficia de intreaga suprafata a locuintei, spatii generoase, deschise, de tip open space.
Locuintele noi sunt compartimentate cu 1, 2 sau 3 camere, de exemplu la un apartament cu 3 camere in giroc, spatiile sunt foarte mari, peretii izolati inca de la construire si geamurile noi, de ultima generatie asigura confortul termic la costuri minime
Ansamblurile rezidentiale noi beneficiaza si de locuri de parcare dedicate, piscina, loc de joaca pentru copii si multe altele. Ansamblurile rezidentiale noi beneficiaza de supraveghere video non stop, iar cele mai exclusiviste au chiar si paza.
Avantaje si dezavantaje blocuri vechi
Oricat am incerca sa descoperim avantajele blocurilor vechi, prea multe nu sunt. O problema mare la blocurile sunt instalatiile sanitare, tevile din au probabil zeci de ani de cand sunt folosite si chiar daca le inlocuiesti pe ale tale, poti intampina probleme din cauza tevilor care trec pe la vecini. Spre deosebire de locuintele noi care au locuri de parcare incluse, la blocurile vechi parcarile sunt o mare problema. Nu au fost alocate de la inceput si fiecare parcheaza pe unde poate.
Cand te muti intr-un apartament nou, nu ai nevoie sa investesti in renovari, nu schimbi parchet, gresie sau faianta, absolut nimic. La un apartament vechi cheltuielile de renovare pot ajunge pana la 10.000 – 15.00 de euro, minim si tot nu reusesti sa-ti creezi acelasi confort ca intr-un bloc nou, intr-un ansamblu rezidential cu apartament cu 3 camere in Chisoda sau Giroc.