92% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani suferă sau au suferit de carii, iar, din acest punct de vedere, cariile par inevitabile. Însă, deși e destul de puțin probabil să le evităm, putem să minimizăm apariția și dezvoltarea lor. Pentru că e mult mai potrivit să previi decât să tratezi, am discutat cu dr. Cristina Munteanu despre cum putem să ne menținem dinții albi și sănătoși.
“Da. Suntem într-un punct al stomatologiei în care chiar avem soluții pentru orice afecțiune – însă nu înseamnă că poți amâna rezolvarea problemelor până când ajungi în punctul în care singură manieră prin care putem vindecă este tratamentul cel mai solicitant. Știu că e neplăcut ce urmează să spun dar, dacă îți organizezi și ordonezi obiceiurile e posibil să fii câștigătorul sănătății orale pe termen lung.” – dr. Cristina Munteanu.
Iată câteva obiceiuri care îți pot afecta sănătatea orală – negativ sau pozitiv, în funcție de cum alegi să le integrezi în rutina zilnică.
- Bea cafeaua și ceaiul cu lapte.
Cafeaua e o băutură foarte acidă, mai ales atunci când este consumată neagră. Dacă o consumi în fiecare zi, poate afecta integritatea smalțului și poate face că dinții să pară mai subțiri. Mai mult, cafeaua neagră pătează deoarece conține taninuri. Ca soluție, bea cafea cu lapte. Același lucru este valabil și pentru ceaiul negru.
- Nu peria dinții imediat după ce ai băut ceai sau cafea.
Nu “suprapune” pastă de dinți și cafeaua. Este indicat să te speli pe dinți cu 30 de minute înainte de a bea cafea. În cazul în care preferi periajul după ce ai consumat cafea, așteaptă cel puțin 1 oră până la periaj. Cafeaua și ceaiul descompun smalțul dinților din cauza compoziției lor acide. Cel mai bine este să urmezi această regulă nu doar după ce ai băut, ci și după ce ai luat masa.
- Bea apă cu fluor după masă.
Saliva are un rol important și ne menține dinții în siguranță. Cafeaua și alimentele reduc producția de salivă. Gura uscată favorizează dezvoltarea florei bacteriene și a plăcii. Bea mai multă apă fluorizată după masă, aceasta are un conținut ridicat de fluor, oprește formarea cariilor și întărește dinții.
- Apelează la sigilarea dentară.
Sigilanții sunt eficienți în prevenirea cariilor deoarece aceștia se aplică pe suprafața dinților și în zonele cele mai expuse mestecatului și alimentelor. Acestea se pot umple cu particule de alimente și pot fi dificil de îndepărtat cu o periuță de dinți. În acest caz, sigilarea te poate ajuta (această procedura este realizată doar în cabinetul stomatologic de către un specialist).
- Folosește ața dentară înainte de periaj.
Utilizarea regulată a aței dentare poate reduce, de asemenea, respirația urât mirositoare și unele boli gingivale pentru că ajută la îndepărtarea plăcii.
- Folosește ațaădentară în același mod, în fiecare zi.
Construiește-ți o rutină de folosire a aței dentare. Începe cu dinții de sus și curată de la stânga la dreapta. După ce ai terminat dinții de sus, repetă același lucru în partea de jos de la stânga la dreapta. Adaugă la șase luni un detartraj dentar și vei vedea cum dintîi se mențin sănătoși.
- Mestecă gumă cel puțin 20 de minute.
Este indicat să mesteci o bucată de gumă imediat după masă, dar ar trebui să fie fără zahăr. Mestecatul până la 20 de minute crește fluxul de salivă și scade aciditatea după masă.