Rezervele de aur ale Băncii Centrale din Germania (Bundesbank) se ridică la 3.352 de tone, țara situându-se pe locul al doilea la nivel mondial. O treime din aceste rezerve sunt păstrate la Federal Reserve Bank of New York, în urma deciziilor luate în contextul Războiului Rece și al sistemului monetar postbelic.
Îngrijorări privind aurul din germania care se află in SUA. În trecut, aceste rezerve au fost discutate ocazional. Totuși, discuțiile dintre președintele Donald Trump și aliații SUA pe teme de comerț și securitate, precum și criticile sale la adresa Rezervei Federale, au readus în prim-plan subiectul rezervelor de aur în ultimele săptămâni.
Federația contribuabililor germani a trimis în această săptămână scrisori către Bundesbank și Ministerul de Finanțe, solicitând repatrierea aurului aflat în depozit în SUA.
„Trump vrea să controleze Fed, ceea ce înseamnă şi controlul asupra rezervelor de aur ale Germaniei din SUA. Sunt banii noştri, ar trebui aduşi acasă”, susține Michael Jaeger, vicepreşedintele Federaţiei contribuabililor germani.
La rândul său, Markus Ferber, un influent membru al CDU în Parlamentul European, a susținut că „Trump este haotic şi nu este exclus ca într-o zi să vină cu idei originale cu privire la modul cum ar trebui tratate rezervele de aur ale altor state. Politica Bundesbank cu privire la rezerva de aur trebuie să reflecte noile realităţi geopolitice”.
Bundesbank își reafirmă încrederea în New York Fed
Ca răspuns, Bundesbank a anunțat că sucursala din New York a Rezervei Federale continuă să fie „un centru de stocare esențial” pentru aurul său.
„Nu avem nicio îndoială că avem un partener de încredere în New York Fed pentru stocarea rezervelor noastre de aur”, au mai spus reprezentanții Băncii Germaniei.
Diversificarea locațiilor pentru aurul Germaniei
Banca Centrală Europeană a transmis săptămâna trecută că vede în Fed un partener de încredere. Totuși, criticile frecvente ale lui Trump la adresa președintelui Fed, Jerome Powell, al cărui mandat expiră în următorul an, au stârnit unele îngrijorări.
Germania a câștigat cea mai mare parte a aurului său în timpul boom-ului exporturilor din anii 1950-1960. Un avantaj semnificativ al depozitării aurului la New York în perioada Războiului Rece era protejarea acestuia de o posibilă invazie din partea Rusiei. După prăbușirea URSS, Bundesbank a repatriat între 2014 și 2017, 300 de tone de aur de la New York.
Ferber consideră că acest aspect a evidențiat necesitatea unei diversificări mai mari, incluzând mai multe, și posibil noi, locații. În prezent, rezervele de aur ale Germaniei sunt depozitate la sediul Bundesbank din Frankfurt, la New York și la Banca Angliei din Londra.
Sursă expresspress.ro