Furia fiscală lovește și animalele de companie. Guvernul pregătește un pachet de măsuri fiscale destinat reducerii deficitului bugetar, iar o parte dintre acestea ar putea intra în vigoare chiar din 1 iulie. Conform calculelor făcute de grupul de lucru, vizate în acest sens vor fi și produsele pentru pisici.
Taxă nouă pentru cei care au câini sau pisici
Furia fiscală lovește și animalele de companie. Printre modificări se află și posibilitatea creșterii TVA pentru hrana pentru pisici. În prezent, acesta este de 9%.
Printre temele aflate pe agenda de lucru se numără și revizuirea modului de impozitare a veniturilor din drepturi de autor. În momentul de față, persoanele care obțin astfel de venituri și au un contract de muncă sunt scutite de plata contribuțiilor sociale. Guvernul ia în calcul să elimine această scutire sau să modifice condițiile în care se aplică.
Alte măsuri propuse
Printre schimbările propuse se află majorarea accizelor pentru carburanți, alcool, tutun și produse de lux. Totodată, grupul de lucru ia în calcul introducerea unei taxe suplimentare de 20% pentru jocurile de noroc. Deși aceste măsuri ar putea duce la creșterea prețurilor, experții e susțin că statul ar avea la dispoziție soluții pentru a preveni aceste scumpiri, potrivit Adevarul.ro.
Președintele Nicușor Dan a declarat că serviciile secrete ar trebui să joace un rol activ în combaterea evaziunii fiscale, menționând că fenomenul a luat amploare în România. El a menționat că a discutat cu premierul interimar despre includerea luptei împotriva evaziunii fiscale în Strategia Națională de Apărare. În opinia sa, rezultate ar putea fi vizibile abia în 2025.
Reguli pentru cei care au pisici și stau la bloc
În contextul reglementărilor privind administrarea blocurilor de locuințe, animalele de animalele de companie, pot fi incluse în calculul cheltuielilor de întreținere, aspect care a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul celor care locuiesc la bloc. Deși legislația nu prevede o taxă distinctă pentru cei care au câini sau pisici, anumite asociații de proprietari invocă articolul 47 din Legea nr. 230/2007 pentru a justifica includerea acestora în calculul cheltuielilor.
Astfel, unii proprietari ajung să plătească sume suplimentare considerabile la întreținere din cauza prezenței animalelor de companie. O altă regulă importantă se referă la obligativitatea sterilizării și microcipării animalelor de companie. Proprietarii care nu respectă această regulă pot fi amendați.
Sursă expresspress.ro